Tuesday, December 8, 2009

pengalaman bersalin

nak story sikit pengalaman sikit saat2 menunggu kelahiran alysha.pada 6hb tu aku pegi kerja macam biase..tapi aku rasa semacam, sakit pinggang yg lain mcm. semalam pulak aku boleh buat open house kecik2, dalam ati ckp "sakit pinggang sebab semalam penat sgt kot, biar jelah.." yg pelik nye sakit dia xilang..kejap sakit kejap tak, kejap sakit kejap tak, camtu la sampai petang.aku mengadu kat my hubby, dia ckp rehat jelah..aku nak tdo pun xleh, sakit dia lain mcm. aku senyap kan je..sampai la pukul 5, aku ckp kat my hubby, xlarat nak jalan la, abg amik kat lobi ek..dia ok kan jerr..balik cam biase, lepas mkn, lepak dpn tv, pinggang still sakit lagi tp kurang la sebab dapat baring2..sambil2 tu aku msg kakak aku ckp sakit camni2..dia ckp g jelah cek, kalau dia suh balik, t balik la..pukul 9 lepas abis my hubby layan movie kitorg siap g hospital.g ket kecemasan sambil berlenggang2 jer..akak misi tu tanya "nape dik? sakit ker?" "aah, cam sakit2 pinggang" "dah nak bersalin la tu, cpt g naik kat tempat bersalin." aku pun pegi lah..duduk buat pendaftaran cam biase.pastu dia suh aku masuk, aku masuk la 1 bilik, dia cek tekanan darah dgn urin..pastu dia suh baring..pastu dia pasang alat kat perut aku, mesin tu leh tau time aku sakit 5 minit, 5 minit tu..pastu doktor dtg nak seluk aku nye..dia seluk jer..tgk dah 4cm..sakit dia xtau la nak ckp...mulut aku kumat kamit baca doa nabi nuh dlm perut ikan tu..aku sempat hafal ptg td..pastu doktar diskus2 cm ne dgn aku..dia kate dah leh pegi labor room la..aku pun di tolak dgn kerusi roda..masuk 1 bilik khas..aku pun baring, sambil dia bagi penyedut gas, kalau sakit sedut tu..my hubby pun dibenarkan masuk.lepak2 sambil borak2..xsampai 2 jam tetiba perut aku sakit amat sgt dan bunyi mesen kat perot aku tu bunyi semacam jerr...terus doktor reramai masuk..terus dia seluk lagi..sakit gilerr..kali nie dia seluk ganas sikit kate dia nak cepat kan aku nye pembukaan..mulut aku still kumat kamit nie..hubby aku di suruh keluar dulu..sekarang ramai dpn aku doktor dgn misi, yg tukang tgk pun ada..ada doktor laki tu leh duduk dpn aku kangkang..aku dah xpk ape la sebab dah sakit..pastu doktr laki tu jerit " NUR ADIBAH, KAMU DAH NAK BERSALIN, DGR SAYA CKP, SAYA KATE PUSH, AWAK PUSH SAMBIL TGK BAWAH ARAH KAKI SEKUAT HATI OK...!!" aku mampu kate ok jer..mulut aku kumat kamit lagi..doktor kate time sakit tu la push..aku pun ikot la..sakit jer aku push sekuat hati..hubby aku dipanggil masuk, doktor kate kat dia " tengok tu, tu kepala anak awak nak keluar dah, pegi bagi semngat kat isteri awak" hubby aku pun duk sebelah aku sambil pegang tgn dan ckp " baby boleh buat, malaysia boleh..!!" sengal tol..ade doktor pompan lain pun bagi semngat kat aku " adik, bagus adik pandai push..kuat lagi dik, skali lagi..adik boleh.." aku pun semngat tetiba dtg bila tgk ramai bg semngt kat aku.. 3 4 kali aku push, keluar lah si kecik tu...aku terus letak kepala, mulut aku " alhamdulillah ...."aku dah xterdaya nak tgk si kecik tu. masa aku push aku nampak dia pegang gunting tapi aku xsedar time bila dia gunting..dah sakit sgt..pastu selesai la perang aku...

si kecik tu dibawak g basuh semua, aku plak time nak menjahit pulak...dekat 2jam aku mengangkang depan misi yg jahit tu..seb bek dia baik, siap boleh borak2 lagi..masa tgh dia jahit, aku dgr bilik sebelah tengah meneran, dgr dia jerit2..selesai jahit, baby aku letak kat sebelah.. misi tanye aku nak makan ke minum ke, aku ckp boleh gak..dia buat kan aku air milo panas dgn biskut kering, aku pun cicah la alas perot..baby aku tdo kat katil dia..kekadang je dia nangis.

misi tu kate nak susu kan dia ker?aku ckp boleh gak..budak baru keluar, xbape reti isap sgt..aku bagi jugak..dia tdo jerr...pastu selesai aku dijahit, aku dibawak ke wad..aku dah xtahan, mengantuk letih sgt tp xleh tdo lagipun dah subuh dah..

pagi tu mak aku dtg, dia bace yasin sambil tgk2 kan anak aku, aku pun tdo kejap..semua dah ok, misi kate ptg aku leh balik..yess!! sonok glerrr..terus la aku berpantang di kampung...

6 comments:

BRO_MONDAY said...

1 pengalaman yam palim indah dan beharge...alhamdulillah everything ok...('',)
MALAYSIA BOLEH!!!!!!! koh koh koh ai lah husband yam dimaksudkan tu...

Saira Azura said...

bergenang air mata aku deeb, tak sabar lak rasenyer time aku nanti..tp tgh2 sedey tu ada plak lawak bengong..terus aku tergelak..boleh plak si aiman tu buat lawak..seb bek ko tak tergelak mase tu..huhuhu

apple_lady said...

hahahah..pengalaman org semua lain2...xper..sabar dan byk la berdoa..

-fizA- said...

besalin kat spital putrajaya ke?

apple_lady said...

sapa yg tanye nie??hospital ptrajaya lah...

apple_lady said...

owh sori..fiza jang upanyeerr...ingat kan fiza pijot..hahaha..sowiee...