Sunday, November 25, 2012

Konvo PERMATA 2012


Tahun depan dah 4 tahun dah anak aku...kejap je masa berlalu...
seronok tengok anak seronok dapat masuk taska permata ni..
semalam (sabtu) konvo untuk budak 4 tahun.. alysha kene buat pesembahan, dah berapa lama belatih...hahaha
kelakar tengok gelagat anak2 joget atas pentas... 
jom tengok gambar lah ye.. malas nak cite lebey...

otw..pagi2 dh kuar ujan2..kala tdo lagi ni mesti bestt..hihihi


selaku ajak pendaftaran... tema baju adalah purple k..hihih


pembukaan, nyanyi lagu negaraku, lagu permata, ikrar dan baca doa..


penat carik baju purple...kene duk depan sebab nak tangkap gambar banyak2..hihi


pesembahan semua anak2..oppa gangnam style...hihih tergelak2 mak ayah kat bawah tengok..


penyampaian hadiah dan acara potong kek..


buat macam hak persendirian kek ni..


ok..tamat sudahhh... video jap lagi masuk ye... layan lah kat fb lah ye...

Thursday, November 22, 2012

-alysha vs adik-


waaaa.... alysha...kenapa? kenapa??? hahahaha
makin besar perut ni, makin menjadi2 perangai alysha..oh..wahai kakak scha...huhuh

kekadang ade satu masa aku dah xlarat nak cakap ulang2 kali dia buat xdengar je..
aku panggil dia " NURRR...OOO NURRR"
sebab panggil scha dia xnyahut n toleh langsung...
bila aku panggil nur, dia toleh pastu dia jawab " PANGGIL KAKAK ICHA LA.."
waaaa... bebel2x mulut aku, " yelah panggil alysha hani tak nyahut pun..bonda panggil la nur..."

kekadang ade 1 masa tu aku panggil " alysha oo alysha" dia ikut, "bonda ooo bonda", aku saja panggil lagi "alysha hani oo alysha hani.." dia ikut lagi kali ni panggil aku " adibahh..oo adibah.." bertuah punya budak...

hahahahah... budak kecik ni nak kene betul.. sabar jelah wahai hati..dah keluar adik nanti oklah tu perangai dia..

cikgu pun cakap kat taska pun dia dah berubah..xmacam dulu.. mungkin degil dia sekejap je sebab nak ade adik...

dulu dia rajin, suruh sana sini cepat je buat, panggil nyahut.. dengar cakap, manja..
sekarang berbeza dari dulu...sekarang pun nampak dia lebih kepada ayah dia..berubah arah, kalau dulu selalu nak kepit dengan aku je..ayah xnak langsung...sekarang ni, ayah..kejap2 ayah..
kekadang tetiba dia nangis esak2x sorang..xde sapa pun kacau dia..
bila tanya kenapa scha nangis? dia cakap bear2x yang buat... hihihih aku pun buat2x la pukul bear2 tu..
mungkin dia nak perhatian.. sedih agaknye dah xmanja macam dulu..
aku pun xlarat nak layan dia sangat, duduk lama sikit sakit kat ari2 ni.. so baring jelah, xlayan dia mewarna ke main kereta ke..huhuhu

sian plak kekadang mengandung ni temperature cepat je naik..cepat je nak naik tangan... kekadang kene gak sedas dua, bila pk balik kesian plak dia asyik kene marah dgn pukul je.. tapi pengajaran gak untuk dia..supaya x degil dan manja sangat...

sabar ye kakak icha..nanti adik dah kuar, kite main sama2x ye... bonda sayang kakak icha...

Wednesday, November 21, 2012

CERAMAH PEMAKANAN


semalam pegi klinik kene dengar ceramah pasal pemakanan... dulu xde plak ceramah2 ni..huhuhu sekarang ni je kot kalau ibu dah ade kencing manis kene dengar ceramah ni...

elok jugak..sekurang2nye kite tahu apa boleh makan ape xleh makan...
ternyata salah apa yang selalu aku makan..hahaha

yang masuk otak semalam

  • tak boleh makan buah time lapar,kene makan buah lepas makan nasi sahaja, contoh pukul 10, " lapar lah, nak makan buah lah" -SALAH- (ni selalu aku buat, ingat betul da makan buah sebab xnak makan makanan snek2, makan lah buah, xboleh jugak..urrmmm)
  • makan lunch atau dinner tak boleh dengan air manis, terutama MILO,HOLICKS, TEH NESCAFE, SOYA dan apa tah lagi, sebab air ni tak akan benarkan zat yang kite makan tu serap kat badan..so membazir je kite makan sayur ke semua lalu je terus jadi ****...huhuhu (ni pun aku selalu sangat lah buatkan, tapi kekadang adelah makan dengan air masak..)
  • kismis ke buah2 kering, kurma ke elok makan tapi sekali makan setengah cawan je..kalau satu kotak kecik tu kene makan separuh je..xleh makan banyak2, gula jadi tinggi nanti...(errmmm... tah lerrr)
  • air jus buah kene minum separuh cawan je, susu pun kene low fat, air kotak berperisa xleh minum...kalau xleh minum susu, boleh tukar kepada cheese makan dengan roti, atau yogart (xkisah lah nak bekukan jadi aiskrim ke) sebab ibu hamil kene minum susu hari2 untuk kalsium.. doktor tu minum 1 kotak susu besar sehari ( whatt?? aku xminum pun, kekadang je minum..huhuh)
banyak lagi lah dia cakap, yang penting semua xleh makan so, puasa lah benda manis sebulan dua ni dulu huhuh.. senang cerita AVOID benda manis...hihihi

diet masa tak mengandung lagi senang dari diet mengandung..wakakaak.. pengorbanan ibu...

Monday, November 19, 2012

anniversary ke-4

tahun ni ulang tahun perkahwinan mengandung anak no-2..huhuh
mcm tahun2 lepas sambut dengan kek atau masak special makan sama2..tapi tahun ni, tak larat nak wat suprise..so mintak belanja pegi i-city je...
sebab dah lama nak pegi tak dapat2x.. yang ni mesti dapat punya...hihih
anniversary 9hb 11 dapat ucapan yang sweet ni dari hubby...


masa hubby buat ni, aku dah tdo dengan anak, so dia buat diam2 je..huhuhu

sampai i-city makan dulu kat luar sebab takut makanan dalam tu mahal cekik darah..hihi kebetulan ade nasi kandar kayu ara kot, apalagi, memang dah lama nak makan nasi kandar, teringat2 nasi kandar kat penang dulu2x..hihih

so ni lah gambar si kakak ni..sungguh seronok sampai sekarang dia cerita nak pegi lagi tengok lampu2...


ade gak mainan yang dia xleh main, nak main jugak..huhuhu
cuma tak masuk rumah salji sebab ramai benor orang nye.. jadi lain kali jelah ye...



kakak scha dari jauh jerit2 nak naik roda besar katanya..

bagi aku i-city biasa je...bawak anak jalan2 boleh lah.. kalau untuk mak ayah sekali aku bagi 7/10...
aku rasa baik pegi genting, banyak mainan, sejuk lagi..huhuh (suka tempat sejuk saja..)
tunggu adik keluar kite gi genting lagi ye sayang..

apa2 pun, terima kasih ayah sudi bawak kami jalan2..lain kali boleh bawak lagi..hihihihi




Friday, November 16, 2012

maaf bos...!!!


waaaa....bulan ni banyak nye time slip...asyik pegi klinik je keje nye..(bukan kehendak saya ye bos..!!!)
muka time slip dah aku ni...

bulan november je, 7x pegi klinik...7 x beb...hahaha adoii la...

1hb - chekup alysha
8hb - minum air gula dan chekup 28week
12hb - BSP (amik darah 4x)
14hb - chekup 29 week
20hb - jumpe pakar pemakanan ( hahahah.. ni sebab terlebih makan)
28hb - repeat BSP lagi(aku paling xsuka benda ni)
29hb - pagi kene pegi hospital dulu jumpe pakar lepas tu kene g klinik plak jumpe pakar klinik lagi...


waaaa....bz gilerr... punch kad pun jadi xcantik asyik lopong2 je...ummm...
seb bek la klinik sejengkal je dari umah, boleh lah curik2 balik rehat sementara tunggu amik darah yang kedua lepas minum air gula..



banyak kan palang2...hihihi tu semua tarikh penting tu...ekeke

Friday, November 9, 2012

stiker buku bertukar kuning....!!!!


yang pernah mengandung mesti tahu buku pink kan.. buku chekup hari2 tu... ada hati nak stiker warna putih, 2 bulan dah warna hijau..semalam chekup terus bertukar warna kuning plak...huhuhuhu sedeyy..

kisah nye semalam kene repeat air gula untuk 28 week.. pukul 8.30 dah ade kat klinik, lambat sebab anta kakak tu ke taska dulu,kalau dia ikut g chekup mau tunggang langgang nanti..

terus pegi ambil darah dan minum air gula..selalu dia buat sejuk, ni panas..cuba banyangkan.. air gula tu panas dan manis gilerr...giler susah nak telan..hahaha sementara tunggu 2jam, aku balik lah rumah, baring2 tengok tv..terlelap lah 5 minit.. pukul 11 bangun pegi lagi klinik.. kepala dah huyung hayang sebab xmakan ape-apa lagi.. terus amik darah..dalam beg dah stanby air kotak coklat dengan roti..

selesai je terus aku ngap roti, kelaparan... tunggu pulak bilik 28 untuk chekup biasa.. seb bek cepat, nurse kata arini tak ramai orang..bagus lah..aku pun dah pening2 lalat ni..

ukur perut pakai tali, dia kata ok xde lah besar sgt... dengar jantung, baby pun ok.. keputusan MGTT plak ade kencing manis.. adoii la...dah agak daa... so kene lah refer bilik doktor..seb bek cepat gak.. tak sampai 5 minit tunggu..

doktor lain plak, tak sama yang dulu2 nye chekup.. dia belek2 kes aku yang baby larger.. dia kata " kenapa perlu postpone aku nye date jumpe pakar??" kes2 macam ni xleh tangguh2x... kat bilik nurse tadi dia dh cakap pakar kat klinik ade 2 org je.. sorang g haji, sorang lagi holiday lah apelah, so kene postpone aku nye appoimt..

aku plak gatal cakap, sebab aku dah risau sgt tunggu lama2.. " xleh ke refer saya kat hospital??" sana tentu ramai pakar.. doktor tu belek2 lagi kes aku..scan jugak..memang baby besar lagi dari due yang aku bagi...

masa tengah scan, aku ni gatal tanya soklan xmasuk akal.." doktor, kalau baby aktif sangat, perlu ke saya risau?? sebab kekadang tu sampai bergoncang2 perut... sebab anak first dulu saya xpernah rasa mcm tu sekali.." hahahaha doktor jawab selamber.." xde pape lah" sambil gelak.." lelaki kot" aku pun gelak.. doktor tengok la laki ke pompan...

doktor try carik gak, tapi xjumpe sebab baby bergerak2... aktif!! adoii la baby... setelah belek xdapat jawapan kes aku, dia terus buat surat pegi buat apnmt kat hospital.. dan minggu depan dah start kene BSP, kene amik darah yang 4x tu...huyaaiii.. malas nyerr..


lepas dapat time slip, terus pegi hospital, jam dah pukul 1, aku tunggu kat parking 10minit nak dapat parking lot kat spital tu.. pukul 2 baru kaunter bukak, lepak lah kat lobi.. pukul 2 daftar, xsampai 10minit buku aku dia pulang dgn bagi tarikh appnmt doktor pakar 29/11/2012... still lambat, tapi xpelah..tunggu jelah..




mungkin minggu depan nak pergi klinik swasta plak..nak mintak pandangan doktor swasta plak pasal kes aku ni..harap2x xde pape..


Wednesday, November 7, 2012

hari-hariku makin sukar...


dah nak masuk 28 week...tidur malam pun dah tak lena.. setiap jam terjaga.. pastu pagi nak pegi keje pun mengantuk sebab tak cukup tidur malam..

dah lama tak update blog sebab gambar asyik tertinggal je kat rumah..tak de gambar tak de feel nak tulis blog kan..huhuh laptop kat rumah plak rosak..bila lah nak baiki tu...

si kecik makin hari makin banyak perangai.. agaknye tau adik dah nak keluar tak lama lagi..so perangai makin menjadi2 sampai tak tahu nak cakap ape...huuuhaiii...

barang baby tak beli 1 hape pun lagi..bila lah nak ajak g shopping ni..kang dah besar perut ni tak larat plak nak berjalan jauh2x...

bilik pun belum kemas lagi, nak keluar kan semua barang2 kakak yang lama2x untuk adik plak.. mau hari cuti abis kemas bilik je ni..sekarang plak cepat mengah, penat..sakit pinggang jgn cakap lah..huhuhu

pape pun.. dh kene prepare sikit2 barang baby ni, kang mana tau keluar awal..huhuhu... esok minum air gula lagi...caiyyookkk...!!!

ok bye..!!

Monday, October 29, 2012

air asia sales...!! free seat..!!!



kalau air asia sales mesti hang la web dia..hahah pakat beli semua walaupun xgaji kan kan...

aku bukak sebab tengok tiket balik kelantan je.. tengok2 gak g langkawi ke singapore ke tapi tengok je...


bukan ape, pk tahun depan dah berempat, kalau boleh tinggal yang kecik oklah..hihihi tapi kesian plak kecik2 dah kene tinggal...hahahah


tiket balik kelantan masa cuti sekolah 4 orang dewasa 1 kanak-kanak dan 1 baby = RM375 sahaja..!!!


waaa...sapa tak nak kan..bukan selalu balik kelantan, setahun sekali.. TAPI.... seminggu tu(air asia ni pandai gak ni nak wat sales pun..) 7 hari kat kelantan tanpa kereta, boleh mati kutu wei...


kalau beli tiket untuk 4 hari sahaja jadi mahal balik... jadi RM8++ ... mak ai... 3x ganda tu...


balik kelantan tahun ni bawak baby baru lagi...

aku bukan xnak naik kereta, aku tak tahan perjalanan dia yang 1 hari dalam kereta..adoii la.. baru sorang anak pun aku dah macam ape..ni apa lagi 2 orang anak nanti..mau lunyai aku dalam kereta tu..huhuhu


lain kalau jalan malam, anak2 tido, xde lah serabut kepala otak dengan panas nye..TAPI hubby plak xleh nak drive malam, kesian plak kat dia..hihihi 


baik naik kapal terbang je..cuma mahal sikit lah.. lebih kurang je, kalau naik exora balik kelantan pun minyak dah RM250, tambah RM125 lagi je nak sama naik kapal..nak di pk kan penat dan panas lagi atas jalan..waaa...xsanggup...


xpelah, beli jelah walaupun seminggu, agak2 bosan aku pinjam lah kereta sedara2 g merantau kat sana...ahahah xpun calling abang pinjam kereta dia(abang aku meniaga kat kelantan)..


ok2...sampai sini saja..doa kan aku berjaya beli semua tiket dengan harga RM29 pegi sahaja ke kelantan..murah weii...jom2x...




Tuesday, October 16, 2012

-nak jadi agen dropship-


apa itu dropship?? 


dulu saya pun tak tahu apa itu dropship..tapi lepas dah meniaga online ni, belajar2 lah dari kesilapan dan pengalaman. hihihi 


Dropshipping merupakan teknik pengurusan rantaian pembekal di mana penjual tidak menyimpan stok tetapi memindahkan pesanan pembeli produk kepada pembekal untuk tujuan pembungkusan dan penghantaran produk terus ke alamat pembeli.


paham? meh tengok gambar ni...




tengok contoh gambar ni..

Situasi Bisnes Konsep Dropshiping:

Pihak penyedia servis dropship akan memberikan anda akses kepada produk dengan harga borong. Sebagai contoh, harga borong sehelai baju ialah RM31.00 + RM7.00 kos penghantaran.
Anda menjual baju tersebut di Facebook dengan harga pasaran yang mampu anda jual. Sebagai contoh, anda menjual baju yang dengan harga pasaran iaitu RM50.00 + RM7.00 kos penghantaran. Pelanggan membuat pembayaran sebanyak RM57.00 kepada anda sedangkan anda hanya perlu membuat pembayaran sebanyak RM38.00 sahaja kepada pihak dropship untuk baju tersebut.
Dalam situasi perbezaan harga inilah keuntungan anda. Dalam contoh yang diberikan, anda berjaya memperolehi untung sebanyak RM57.00 - RM38.00 = RM19.00! Cukup mudah.


senang kan?

Bisnes dropship ini amat sesuai untuk semua golongan tidak kira anda seorang pelajar, penganggur, suri rumah, pekerja sepenuh masa mahupun seorang pesara. Ini adalah kerana perniagaan dropship ini:
  • Tidak melibatkan modal.
  • Tidak perlu menyimpan stok.
  • Tidak perlu menyewa kedai mahupun menggaji pekerja.
  • Risiko perniagaan ini amat rendah.
  • Tidak perlu menghabiskan masa yang banyak.
  • Boleh dilakukan secara sambilan atau sepenuh masa.
  • Amat senang dan mudah diuruskan!
untung tak banyak?? nak untung banyak kene keluar modal banyak lah kan..kalau nak untung banyak jadi agen dropship ni kene lah rajin promosi barang, makin banyak barang jalan, banyak lah untung anda...

lagi sekali saya tunjukkan cara2 dropship bekerja ye..
  1. promosi barang dari supplier kat FB atau blog2 atau rakan opis atau sedara mara.(pastikan supplier tahu anda agen dia)
  2. ade pembeli nak beli barang, just PM atau telefon supplier cek stok ade ke tak, jika ada, bagi detail pembeli sepeti alamat pembeli, barang apa, size, kuantiti.
  3. dah comfirm barang ada stok, buat pembayaran kepada supplier, bila supplier dah terima,supplier akan pos kan barang.
  4. siap..!! anda dah dapat untung anda. xperlu beli stok, xperlu pergi pos laju, xperlu pk banyak..
jika anda berminat nak jadi agen dropship saya sila email saya di rezekischadua@yahoo.com ye dan folow blog niaga saya di http://rezekischadua.blogspot.com/ . blog ni masih baru, so banyak lagi barang tak update, lepas ni saya akan update lagi banyak ye...

p/s: saya tidak mengenakan yuran kepada agen dropship saya. email  saya jika berminat..


Friday, October 12, 2012

Lambat nyerrr....


  • Lambat nye nak chekup bulan ni...tak sabar nak tau doktor pakar cakap ape....
dah puas berdiet ni...dah lama tak makan nasi lemak... makan nasi pun kurangg... arrrgghhh ingat senang ke mengandung... ingat mengandung boleh makan ape saja ker yang terlintas difikiran.. jangan harap la...huhuhu


  • Lambat nye nak raya haji...huhuu tak sabar nak raya...
 tak sabar jugak nak buat kek tiramitsu sesama adik beradik..makan ramai2..seronok nyerrr..huhuhu

lambat ape lagi ek..korang pk la sendiri... sekarang tengah survery2 baju tuk konvo alysha nanti..hihi tahun lepas dapat baju tercantik...tu pun puas pusing 1 sunway carik baju dia saja..mak dgn bapak pakai baju mana ade je ye..hahaha

tahun ni tema ungu, tak tahu lah nak beli dress ke ape..mak nye pun kene beli jugak sebab mengandung, tak de baju ungu..hihihih

ok lah, nak sambung kerja...seb bek dah hari jumaat.. esok cuti yahooo...balik kampungg..!!

Monday, October 1, 2012

Cemburukan Adik Baru



Cemburu memanglah positif kerana ia menandakan si manja telah berkembang dari segi mental. Namun jika dibiarkan berlarutan perasaan cemburu ini mungkin akan menimbulkan masalah kepada anak-anak terutama sekali bagi segi emosi.
Pada usia tiga atau empat tahun, biasanya si kakak sudah boleh menerima kehadiran adik baru. Malah ada kanak-kanak yang meminta-minta supaya mamanya ‘membelikan’ adik di pasar raya lantaran terlalu suka melihat kecomelan bayi.
Kesan cemburu
Cemburu kepada adik baru boleh menjadi sebab kepada pelbagai masalah. Ia boleh menjadi lebih parah sekiranya dibiarkan. Oleh sebab kemahiran komunikasi dan bahasa mereka masih belum berkembang sempurna, pada peringkat usia begini, luahan cemburu sering ditunjukkan menerusi kelakuan-kelakuan mudah mengamuk. 
Selain itu kencing malam, hilang selera makan juga petanda emosinya tidak tenang. Kesan cemburu juga mengakibatkan terjadi perbuatan-perbuatan yang agresif seperti memukul atau menyakitkan adiknya yang mungkin akan mendatangkan kecederaan. Oleh itu, pupuklah rasa sayang mereka kepada adik yang bakal lahir agar rasa cemburu dapat dielak.
Apa sepatutnya dilakukan?
Scha hairan apabila bonda tidak lagi mempunyai masa untuknya. Aktiviti seperti mandi, makan dan tidur kebanyakannya diuruskan oleh ayah dan tokma sahaja. Jarang-jarang sekali bonda akan menemani Scha menonton, itu pun apabila adik tidur. Kenapa bonda berubah? bonda sudah tidak sayang Scha lagi kah? Scha benar-benar cemburu, geram dan ingin memberontak. Ini semua berpunca daripada adik yang  ‘merampas’ bonda dari Scha. Sebab itulah Scha tidak suka adik.
Pada usia tiga hingga empat tahun, itulah cara pemikiran mereka. Senario begini sering berlaku pada anak yang apabila ibu dan ayah yang tidak menyediakan minda anak untuk menempuh fasa perkembangan sebagai seorang kakak atau abang. Mempunyai adik baru bermakna dia anda bakal berkongsi kasih sayang, masa, perhatian dan ruang. Situasi ini jika muncul secara mengejut pasti akan memberikan kesan emosi yang ketara dan menyebabkan si manja rasa terabai.
Ambil langkah-langkah ini untuk mengelakkan dia cemburu pada adiknya selepas dilahirkan kelak:
  • Beritahu bakal kakak tentang kehadiran adiknya tidak lama lagi sebaik sahaja anda mengetahui anda hamil. Ajaklah anak berbual dengan adiknya di dalam kandungan. Langkah ini akan menyebabkan ia tidak ketinggalan dalam penantian kelahiran adiknya dan tahu kelak dia akan menjadi kakak.
  • Cuba libatkan anak anda dalam membuat persediaan menyambut kelahiran adiknya.  Sebagai contoh ketika membeli-belah barang keperluan seperti pakaian atau mainan. Berikan ia kebebasan memilih satu barang untuk bakal adiknya. Langkah ini akan menyebabkan dia berasa seronok, teruja dan berlagak seperti kakak.
  • Terangkan padanya berulang-ulang kali bahawa adiknya nanti akan memerlukan banyak perhatian selepas dilahirkan. Sebagai contoh-“Nanti bila adik lahir, bonda kena susukan adik sebab adik tak boleh makan dan minum macam Scha. Dia boleh minum susu bonda sahaja. Dia tidak boleh mandi sendiri, tak boleh pakai baju sendiri. Jadi bonda dan Scha kena tolong mandikan adik dan pakaikan baju. Bila adik dah besar macam Scha, adik dah boleh buat sendiri”.
  • Minta bantuan anak anda semasa anda menguruskan adiknya. Sebagai contoh minta bawakan lampin atau tisu  lembap untuk menukarkan lampin adiknya. Ia akan membuatkan ia berasa seperti kakak yang boleh diharap dan boleh memupuk perasaan sayang kepada adiknya. 
Apa yang perlu dielakkan?
  • Memberitahu kehadiran adiknya nanti adalah sebagai teman bermainnya. Hal ini kerana  tempoh hamil sangat panjang dan selepas kelahiran adik barunya hanya akan menyusu dan tidur sahaja, tidak akan menjadi teman sepermainannya sepantas itu.
  • Melarang dia  daripada menghampiri atau menyentuh adik kerana caranya yang agak kasar. Biasanya anak pada usia ini akan memeluk adiknya dengan terlalu kuat atau mencium dengan kerap. Tindakan ini menunjukkan ia sedang keliru dengan perasaan sendiri. Sebaik-baiknya tegur dengan cara yang baik dan ajar dia cara untuk menyentuh dengan cara yang lembut.
  • Pada peringkat umur ini, anak akan mudah cemburu melihat orang lain mendapat perhatian. Ia ditunjukkan dengan pelbagai hal seperti mahu ibu memakaikan baju untuknya, mahu didukung seperti adik dan disuapkan ketika makan walhal dia sudah pandai melakukannya sendiri. Usah cepat melenting. Kawal emosi dan anggap anak anda sedang menyesuaikan diri dengan keadaaan baru.
  • Mendukung adik baru ketika memperkenalkan kepadanya. Tindakan ini akan menyebabkan anak anda berasa terpinggir dan anda lebih menyayangi adiknya.
  • Orang sekeliling lebih menumpukan perhatian kepada adiknya berbanding dirinya. Anda perlu meminta ahli keluarga atau rakan-rakan untuk tidak ketinggalan bercakap mengenai si kakak atau abang agar perhatian yang diberikan lebih seimbang. 
Tahukah anda
Jarak umur antara anak dua hingga empat tahun akan mencetuskan perasaan cemburu yang ketara kepada anak yang lebih tua. Manakala jarak umur 18 bulan atau lima tahun  ke atas mempunyai risiko yang lebih rendah.
(Sumber: Majalah Pa&Ma Ogos 2012)  

  • Harap ayah dan bonda xkan abaikan scha...scha kakak yg bijak..selalu cakap " scha kakak la, scha dah besar..." bila nak pakaikan pampers, dia tak nak pakai dan cakap " scha dah besar lah.." sambil buat muka..hihihi
  • ade masa mood ok dia akan cakap dgn adik..ade masa kekadang dia buat tak tahu je bila cakap pasal adik..
  • SEMOGA SCHA JADI KAKAK YANG BAIK DAN TOLONG BONDA JAGA ADIK YE....






Thursday, September 27, 2012

Chekup lagi dan lagi


semalam pergi chekup..

pergi sorang je kali ni sebab en suami xdapat nak teman, banyak keje..
masuk bilik nurse, dia ukur guna tali tape tu kat perut..dia cakap baby besar..dengar plak jantung baby, dia cakap normal..jadi kene refer bilik doktor jugak sebab baby besar..(dh 25week)
aku pun iya kan jelah...

tunggu bilik doktor tak sampai 5 minit..nasib baik..

doktor scan la..sambil borak2 sebab kali ni doktor ok sebab melayu..
selalu doktor india,  tak berborak sgt..
doktor cakap dah tau jantina anak ker? aku cakap lah belum..

masa doktor scan2, doktor ade lah tolak kepala baby ketengah sikit sebab nak ukur pakai tali tape tu, lepas tu scan, agak nye marah doktor usik agak nye..2x dia tendang doktor..

doktor pun rasa " amboi tendang doktor ye.., marah ke yang" doktor tu cakap..

hahahah so sweet..doktor tunjuk kaki dia...pastu tgk jantina macam *****... rahsia..hahah suprise...

aku xkisah lah laki ke pompan asal sihat, senang nak push sudah...hihih xde masalah...

ok..doktor ukur plak ikut scan, MEMANG BESAR...hahaha ikut tarikh due scan plak 6hb Jan 2013, makin awal plak..ikut entry dulu due scan 22hb jan 2013. tapi ikut last period due 1hb Feb 2013.. adoiii... baby bonda ni nak jadi anak tahun baru ye..makin awal plak dia..


doktor pun pening...nak buat mcm mana..last2 dia kata refer pakar utk next appmnt..aku okey je..

tapi baby memang aktif...asyik menendang je...sempit gak nye duduk dalam perut tu..hihih

balik opis aku search la kot2 ada ibu berpengalaman baby besar dalam kandungan...

kebanyakkan nye cakap:


  • keturunan - ibubapa yang besar melahirkan bayi yang besar.
  • Terlalu banyak kenaikan berat badan ibu semasa mengandung.
  • Ibu dengan paras gula tinggi di dalam darah semasa mengandung - contoh: ibu yang mengidap kencing manis semasa mengandung.
semua kat atas ni memang ciri2 aku..hahaha tapi kalau betul lah sebab tu baby besar, memang aku kene jaga makan lepas ni..xleh nak kunyah jajan2 bila lapar..coklat di larang sama sekali..makan bergula mesti dihentikan...

nanti nak ajak en.suami pegi pasar beli buah banyak2..memang hari2 aku bawak bekal buah lepas ni..
harap lepas ni ok lah semua..jgn la besar sangat ye baby, sian bonda nak push keluar nanti..
tunggu lah next appmnt dengan doktor pakar... due bertukar atau aku kene diet makan..

pantang kali ni aku nak pantang habis habisan dan nyusu kan baby sampai 2 tahun..harap berjaya...hihihi nak jaga badan balik lah ni...




Friday, September 21, 2012

I NEED REST...!!! grrrrrr....




Sejak 2 menjak ni, rasa macam tak cukup tidur je...rasa lemah je badan..
pegi keje pun tak de semangat...errrmmm..

nak kata tido lambat, pukul 8.30 aku dah golek2 dengan anak kat dalam bilik..
pukul 9.30 dh get ready baca doa tido dengan anak..
kenapa masih xcukup tido dan letih siang hari????

malam2 mesti terjaga, kekadang xselesa tido dengan si kakak abis rapat kalau boleh nak peluk aku je...
bukan rimas, tapi aku panas, nak pasang aircond dia plak batuk dan selsema..

sebelum tido tu memacam lah si kakak tu buli aku..
5 minit aku baru baring, " bonda nak susu", bangun la balik buat susu..
abis susu, 10 minit lepas tu " bonda nak kencing", bangun balik g bilik air..
baring balik, 5 minit lagi " bonda nak rebina" bila cakap kejap lagi boleh tak? meraung nak jugak...adoii laa anakkk...

sampai sakit pinggang dibuat nye...bangun baring bangun baring..
lepastu bukan lah dia nak baring kat katil dia sambil pasangkan youtube kartun yang di suka..
nak jugak kite peluk dia, tengok sesama, layan dia..adoii la... kekadang siap kepala atas perut lagi bila dia nak baring tu..
(bonda paham scha nak dapat adik, tapi bonda xlarat nak layan scha bila perut dah besar ni...)

kat rumah memang xleh tinggal langsung, bonda pegi sidai kain kejap, tengok bonda xde kat sebelah dia, mula la " bonnnnnndaaaaaa!!" carik sampai ke bilik..

nak pegi bilik air kejap pun, dia sanggup tunggu depan pintu bilik air..

kekadang rasa cm nak meletop pinggang ni wei...grrrrr..

mcm mana ni..nak rehat cukup pun, kene ambil cuti, masa ayah dia kerja, dan scha pun pergi sekolah...
time tu jelah bonda boleh tidur dan rehat secukup nye..
tapi cuti untuk saja2 nak rehat memang tak lah kan.sebab cuti dah parat idung nak sampai akhir tahun ni..errmmm.. sabar jelah...


sabtu ahad jelah pun nak rehat kan diri..tapi sabtu ahad tu lah, nak masak lah, nak basuh baju lah...
ya allahhh...kuatkan lah semangat aku ni....anak pertama dengan anak kedua lain masa mengandung..

anak pertama xpe lagi, xde sapa nak buli kite...boleh rehat secukup nye..ni dah ada sorang kat luar, kene buli plak..huhuhuhu


xpelah, harap kakak jadi kakak yang berjasa jaga adik nanti ye... buli lah bonda, bonda xkisah..huhuhu


kat sini ade tip sikit boleh lah baca..

MINGGU KE-21

Pada minggu ke-21, kita akan mengalami banyak perubahan sementara bayi dalam kandungan pula membesar dengan perlahan. Jadi penjagaan kesihatan agar senantiasa sihat dan bertenaga amat penting. Kita perlu elakkan daripada melakukan kerja-kerja berat yang boleh membebankan bahagian belakang. Malah kita perlu mengelakkan dari memakai kasut bertumit tinggi. Bayi sudah mencecah 27cm ketika ini. Berhati-hati bila berbicara sebab bayi dah boleh dengar apa yang kita cakap waktu ini.

MINGGU KE-22

Seterusnya minggu ke-22. Struktur gigi bayi kita mula berkembang. Pergerakan bayi kita juga menjadi semakin aktif. Puan sebaiknya-baiknya memberikan tindakbalas dengan setiap gerakan, tendangan atau bunyi dalam uterus tersebut. Pada masa ini puan sudah boleh perdengarkannya dengan alunan zikir dan ayat-ayat suci Al-Quran untuk memberikan pendedahan dan didikan awal sejak dalam kandungan lagi. Dekatkan perakam atau pemain cakera padat dekat dengan perut puan. InsyaAllah bayi kita yang bakal lahir akan menjadi anak-anak yang pintar lagi soleh. Belailah gerakan bayi anda dengan penuh kasih sayang.

MINGGU KE-23

Kini kita di minggu ke-23. Pada masa ini tangan dan kaki bayi telah terbentuk dengan baik. Jari-jemarinya juga terbentuk dengan baik. Perubahan yang berlaku pada puan untuk minggu ini amat baik. Antaranya ialah rambut, tekstur kulit, kuku da warna kulit. Rambut kita akan menjadi lebat dan berkilauan. Kulit pula akan menjadi bertambah gebu, licin dan lembut. Pada ketika ini bayi sudah mencecah 29 cm.Bayi sudah boleh menelan secara teratur.

MINGGU KE-24

Pada minggu ke-24 pula, puan akan merasa gembira, sihat dan berpuas hati dengan perjalanan kehamilan puan. Kita akan dapati berat badan kita bertambah secara normal. Perlu kita ketahui bahawa pada minggu ini kedudukan kepala bayi lazimnya berada pada bahagian bawah. Manakala kulit bayi akan menjadi semakin menebal. Namun jangan terkejut sekiranya puan dapati muka menjadi sembap dan membengkak pada ketika ini. Ini kerana tubuh sudah mula menyimpan air yang berlebihan.



sabtu ahad ni aku nak tido puas...boleh tak..hurrrmmm

Thursday, September 20, 2012

perut bergerak2x...

huaarrrggghh... mengantuk nye hari ni...
kat meja xde keje banyak, nak bukak fb, fb kene blok..so mata pun kuyuu je...

ok... sekarang dalam perut semakin aktif..

kakak kat luar menendang, dia kat dalam pun tendang jugak.. oii... pengsan la bonda cam ni..

kakak pun dh pandai wat perangai..xlayan sikit merajuk..huh..

petang balik keje penat2 baring2 sambil tegang kan baju supaya nampak perut..
bila time baby tendang je, bergerak2 perut ni, siap beralun2 lagi..
geli pun ada.. bila usap2 ilang plak..hihih

dalam perut pun nak perhatian jugak...huhuu

kali ni memang aktif jugak dalam perut...
dulu masa kakak, susah plak nak rasa dia gerak..

yg ni, pakai seluar baju ketat sikit je dah rasa..

kekadang rasa mcm dia tgh berpusing2 je dalam perut...hihihi
nak kata lapar dah makan...sabar baby eyy..
xsabar nak main dgn kakak eyy..geli tau tendang2 dalam tu...hihihi



ni bukan lah perut aku...hasil carian goggle...hihihi xdelah sampai nampak tapak kaki mcm ni..tapi beralun2 mcm ade org tendang dr dlm tu adalah...hihihi

kakak nye suka tanya, " perut bonda sakit ke?" sebab dia tengok sendiri nurse chekup tu buat scan jantung baby... muka dia pelik, ingat bonda dia sakit...hahaha elok dia berdiri kat ujung katil atas tangga kecik..hihihi


kekadang dtg dengki dia, dia cucuk2 perut ni..adoii...sakit laa... grrrrr.... mesti kakak pun xsabar kan nak main dgn adik...errmm...


Friday, September 14, 2012

baby lagi besar ikut ukuran scan...


haaaa...takut tak tajuk aku arini..hihihi
tadi pegi appoimnt scan..dtg semata2 nak scan, tu lah klinik kerajaan yg penuh
scan appoimnt...adoii..
dtg awal pukul 7.30 org no 5... tapi pukul 8.30 no org pertama baru start panggil..
org bilik lain dh 2 3 org dah keluar masuk..

errmmmm... dh la xmakan lagi, rasa nak pitam pun ada..
seb bek ada wifi..ekekeke
scan2.. doktor buat muka pelik kat aku..
" kenapa baby besar ni?" ahhaha besar ek?
ikut ukuran scan due 22hb 1 2013...
ikut period aku yg ingat2 lupa tarikh last period sebab jenis x tik kat kalender tarikh period, doktor bg due ikut tarikh last period yg aku ingat 1/2/2013..

mana satu nak ikut ni..awal 10hari gak tu...xpelah awal, xnak lambat, kang kene induce..hihihihi
so kene berjaga2 lah tarikh area2 tu...
baby ok, aktif, uri la kat bawah sikit..

doktor tanya anak first berat berapa? aku boleh jadi blurrrr aku pegi cakap "20.5" doktor buat muka pelik..nurse kat luar dgr aku ckp dh gelak2..hahaha aku punya la malu..hahah gelak sekali..2.5kg lah...!! 
asal la sengaL sngt aku ni..banyak sgt memikir gak nyerr..

next appoimnt scan 28week plak dgn minum air gula..grrrrrr..
harap2 clear lagi... cuma berat badan kene control..

lepas ni setiap malam makan biskut jelah, kalau anak tendang2 dalam perut buat xtau jelah..hahahah (boleh ker?)

gambar scan xsempat nak masukkan lagi, nanti2 lah ye...bukan nampak ape pun, nampak bulat kepala je..
ade rezeki boleh buat scan 3D...errmm..

barang baby? emm langsung xbeli apa2 pun lagi.. dah 5 bulan ni..
ape nak beli? mana nak start?
rasa brg scha pun ade lagi leh pakai, takat yg kecik2 je...

ok lah...doakan semua nye selamat pejam celik pejam celik dah bulan 1, tgk lah nanti...rrrrr..seraaammm...


Monday, August 27, 2012

Selamat Hari Raya..!!!


Seronok tak raya tahun ni???

kami seperti biasa, seronok seperti tahun2 lepas...

nak kongsi gmbr raya tahun ni...




  • berkerut2 muka nak siapkan budak sorang ni...dah lerr panass..

  • sama tak muka kami anak beranak?? huhuh kecik besar semua ada..hihih ai besar sebab preggy okeyy...


  • keletah budak sorang ni...errmm... banyak tak duit raya tahun ni?? alhamdullillahhh...
  • nak tgk gambar full budak kecik ni posing...haaa...

  • see..... dia lebih posing dr mak nyer.... dah besar anak sara aku sorang ni...muaahhh!!!

Wednesday, August 15, 2012

♥Kehangatan makin terasa♥

Mesti semua sedang menghitung waktu menunggu ketibaan hari raya..Semangat balik kampung lagi kuat dari semangat kerja...hihihi

 Tahun ni pertama kalinya sejak 25tahun saya beraya di Banting(kampung sendiri)..sebab sejak kahwin 3 tahun balik banting je kerana balik kelantan setahun sekali kami pilih balik time cuti sekolah sahaja... 

Mengandung plak anak kedua nak balik kelantan tahun ni beraya, nak rasa juga macam mana raya di tempat lain dannak rasa juga masakan dan makanan yg sedap2 kat kelantan... 

 Yang kene tahan sikit, time balik raya ke kelantan ni jem jalan dia lah..higway xde, so memang kene sabor sikit lah puasa2 plak kan..hihih

Tapi orang banting tetap di ingatan... tunggu kepulangan anak mu ini ye...!!! dah siap pesan kat umi jgn abiskan rendang dan kuah kacang..hihihi

banyaklah duit budak kecik sorang ni tahun ni sebab raya dua2 belah kampung...

tahun ni xrasa sangat persiapan raya, sebab baju raya ai dan hubby dah beli awal2 masa kat bandung bulan 5 aritu... so last minit ni tinggal beli baju siap budak kecik ni je... so xterasa sgt sebab xpegi jalan tar semua..hihihi duit pun tak rasa banyak abis, sebab dh abis banyak kat bandung...

kuih pun xbeli banyak sebab mak metua dah pesan xpayah beli byk2 sebab tahun2 lepas pun banyak tak abis..beli kerepek je banyak sebab kerepek tahan lama...

subuh jumaat dah gerak balik kelantan sampai raya ke4..insyaallah...dah ke banting sampai ahad..dan kembali bekerja seperti biasa...waaaa...xsabar nyerrr..

Nak pesan kat sini, berhati-hati lah dijalan raya ye..ingat lah org tersayang sedang tunggu anda dikampung...fuhhh...sedih nye ayat...hahahah k Bye...!!!




gambar pra raya unit... baju raya mengandung 3 tahun dulu... masa ni perut dalam 4 bulan...hihi

Tuesday, August 14, 2012

GAMBAR PRA RAYA SEKOLAH SCHA

PAGI2 DAH KEJUT ALYSHA BANGUN ARINI SEBAB EXCITED NAK PAKAIKAN BAJU RAYA NAK PHOTOSHOT GAMBAR RAYA BERSAMA KAWAN2.. 

 ♥KEJUT MACAM BIASA, KENE NYANYI, USIK2 TELINGA KAKI TANGAN KETIAK..SAMPAI DIA GELAK.. PASTU KALAU XBERJAYA JUGAK CARA NI, AMIK AIR RENJIS KAT MUKA..HAHAHAH 

 ♥NI BAJU BARU BELI KAT NILAI 1..SEB BEK JUMPA KALER SAMA DGN BAJU AYAH N BONDA..
GAMBAR KABUR, ALMAKLUM KAMERA BIASA JE..HIHIH 

NI LAH GAMBAR PRA RAYA SEKOLAH SCHA... MASAM MEMANJANG...HIHIHI


SERONOK TGK ANAK BONDA DAH  BESAR... SUKA NAK JADI KAKAK...ASYIK MAIN SORANG2 JE...SIAN DIA..HIHI SABAR YE SAYANG...

NI GAMBAR RAYA SCHA SEBELUM2 NI...TAHUN NI KALI KE TIGA SCHA BERAYA..

Wednesday, August 1, 2012

TUKAR SUSU LAGI

Dah lama biar blog ni bersarang...Jadi disebabkan FB dh kene block kat opis, so kite teruskan berblog balik supaya x boring ye..

ok, terus kepada tajuk..

Susu sapa lagi, susu untuk si kecil la..iaitu scha..Sejak scha dh mula makan makanan pejal dia mula membuang air besar tidak menentu..

Kejap2 ok, kejap2 sembelit... Selama dr umur 1 tahun hingga 2 tahun Scha minum Ducth Lady 123 ok je cara pembuangan nye.. Lepas tu dia mula makan macam2, air kosong pun xnak minum, aku mula lah gantikan dgn Ribena, tetap jugak dia 3 hari baru dia yak..errmm.. aku mula runsing..!!!

Xkan setiap kali nak yak kene sumbat ubat dalam bon###.. orang kata try tukar susu..

Ok sebulan yang lepas aku try tukar susu Dumex dugro perisa coklat memandangkan scha sekarang dh xnak minum susu putih, asyik mintak.."bonda nak milo..!!"

tapi STILL yak sembelit.. kesian kat dia..errmm.. semalam pegi beli brg dapur, aku nk try plak sustegen perisa vanilla.. tapi nak kene campur dgn milo sekit supaya nampak coklat..huhu

kite tgk sebulan ni mcm mana yak dia..kalau ok kite teruskan, kalau xok nampak gaya kene tukar susu lain lagi..

sambil2 tu aku tetap selang kan susu ni dgn ribena atau pun vitagen..harap anak bonda ok lepas ni..bahaya yak sembelit ni lelama kan..!!


Friday, April 27, 2012

Nak Jadi Dealer Kecil Kecilan yg x memerlukan MODAL yang besar???

SALAM 1 MALAYSIA

Berminat untuk menjadi dealer barang Sophie Paris???butik sophie paris  (boleh belek2 dulu barang kat web ni baru baca bawah ini yee..)








Saya terangkan macam mana anda boleh dapat untung disini. Sophie Paris ada butik di Petaling Jaya. Barang akan bertukar setiap 45 hari. sekarang Sophie Paris menjual handbag, jam tangan wanita, jam tangan lelaki, beg kanak2, cermin mata, wallet, purse, dan tak lama lagi mungkin akan ada kasut dan baju.

* anda jual barang menggunakan id ahli anda, anda akan dapat 20% diskaun.
-contoh : anda jual kepada pelanggan harga barang RM100, anda pakai id ahli anda RM20 diskaun masuk poket anda.

* barang boleh di beli sendiri di BUTIK atau Sophie Paris akan urus kan penghantaran terus kepada pelanggan anda.
-bagi yang dekat boleh runner amik barang di BUTIK, bagi yang jauh, boleh bank in kepada Butik HQ dan mereka akan pos kan untuk anda barang.

*selain untung 20% tu,anda dapat jugak bonus dari HQ mengikut sales bulanan. jika banyak jualan bulanan 3% bonus akan masuk ke dalam akaun AHLI.

*Selain itu, anda boleh juga promote kepada kawan2 yang ingin menjadi ahli dan mereka akan masuk di bawah anda..so lebih banyak peratus bonus anda akan dapat.KALAU XNAK CARI "ORG BAWAH" PUN XPE...

ok..jika anda masih tidak paham tapi masih berminat, kite boleh berjumpe di butik atau call saya 017-6903343 (ADIBAH)
dan kami akan terangkan dengan lebih terang dan jelas.

starter kit atau menjadi ahli hanya RM15 SEUMUR HIDUP!!!

AHLI BERDAFTAR dengan SOPHie PARIS layak membuat pembelian semua produk dan barangan yang ada di dalam katalog pada harga DISKAUN 20% . Selain daripada itu, ahli berdaftar juga menerima kelayakan untuk mendapat bonus yang akan dibayar oleh pihak syarikat berdasarkan syarat-syarat tertentu yang telah ditetapkan oleh pihak syarikat.

Jom sertai kami, RM15 yuran pendaftaran seumur hidup...
Jika berminat...Peluang ini jangan dilepaskan...('',)

Sila klik sila isi pendaftaran anda disini
dan isi borang pendaftaran dengan lengkap (ikut arahan yang diberi) serta pilih nama penaja anda iaitu 
AHMAD NOOR AIMAN BIN AYOB atau pun NUR ADIBAH BINTI RUSLI

Sekian, terima kasih…(‘’,)



p/s : psssst... xlama lagi Sophie paris nak keluar baju dan kasut pulak..ambil peluang ini untuk jual musim raya yg tidak lama lagi....