Wednesday, December 9, 2009

semasa berpantang

lepas keluar dari hospital aku terus balik umah dulu..petang tu ramai budak opis datang umah tgk aku, sampai ke malam.esok tu baru aku balik banting, umah mak lang aku. esok nyer dah sampai banting, nenek aku sambut...cam biase lah kat kampung berurut semua.tetiba hari ke3 misi datang tgk anak aku dia cakap "anak ni kene kuning nie, pegi bawak cek kat hospital" . pastu petang tu aku xpegi..masing2 penat..esok tu misi dtg umah lagi, dia kate pegi hospital sekarang kat kecemasan sebab arini ari sabtu klinik xbukak, so kene g hospital.aku pun pegilah magrib tu..alysha kene amik darah semua..aku dah siap2 bawak baju, pampers takot kene tahan wad malam tu.lepas amik darah, result mengatakan kuning alysha tinggi, kene duk bawah lampu..
puas aku merayu kat doktor tu, kalau aku berulang xboleh ker, sebab umah belakang hospital tu jer..dia xbagi..aku redha jelah..malam tu aku tdo hospital, alysha kene duk bawah lampu dgn bogel nye dgn mata ditutup...kesian aku tgk..menangis aku..darah pulak kene amik setiap 4 jam..
sampai pukul 12 alysha amik darah lagi, nusre kate kalau result yg nie tinggi sgt, kene tranfer klang..tunggu sampai pukul 2, slalo 2jam result baru siap.
tetiba ada nurse dtg kejot aku yg hampir nak terlelap, "dik, adik kene pegi klang la..kuning anak tu tinggi.." nak menangis aku, klang dah la jauh, kalau ptrajaya xpe lah gak..aku ckp aku xnak pegi klang, anta aku putrajaya. pastu doktor dtg, kate xleh nak anta putrajaya sebab ptrajya xterima kes banting...sengal betol..terpaksa lah gak g...
aku dibawak naik ambulan ke klang..sampai klang pukul6 pagi..alysha tdo jerr..org kate kalau kene kuning memang dia tdo jer..
buat pendaftaran semua, aku dah mengantuk sgt, nak terlelap, katil xpat lagi..
rupanya kat sana katil kene saya cepat dia dapat, kalau xde katil, tdo lah atas sofa..addduhhh...
ape sengal hospital nie, dia xpk ker semua ibu kat sini kebanyakan dalam pantang...suruh tdo atas sofa plak..alysha di asing kan, aku setiap sejam dtg kat alysha bagi susu..duduk la kat kerusi sampai kematu bontot aku..
kesian giler alysha, dah la sejuk, kene bogel plak bawah lampu..dia nangis jerr..mulut aku x abis2 selawat, doa supaya kuning dia turun cepat...cam biase lah setiap 4 jam dia amik darah..
sampai biru tgn alysha..xdapat kat tgn, dia amik kat kaki plak..kesian gilerr..
4hari aku duduk hospital, aku merayu2 kat doktor pakar tu, keluar kan lah aku..dia janji kalau kuning anak aku turun sampai 250 aku boleh keluar..alhamdulillah, berkat doa aku agak nyer, esok tu kuning dia turun 244..terus aku mintak balik..alhamdulillah, doktor bagi balik..
balik tu aku sambung urut dgn nenek tu..pastu 9hari duduk kat kampung, aku balik umah mak mertua aku..mertua aku nak jaga plak..20hari gak aku duk sg.besi baru aku balik rumah aku..
masa kat umah mertua aku, aku cek aku nye jaitan mcm lain mcm, aku mula risau..
takot terbukak ker ape ke..aku pegi lah klinik kesihatan cek..doktor kate memang terbukak, dia kate pegi hospital jait..aku pun dgn bodoh nye pegi hospital,wad ibu bersalin boleh tolak kes aku kat kecemasan.lama giler aku tunggu, xpk ke aku dlm pantang lagi..aku bengang aku pun blah jerr...aku teringat nurse kat klinik tadi ckp "dik, asal xg klinik swasta jer, lagi cpt dia buat, kalau xperlu jait dia bagi gam jer.."betol gak, aku pun suh laki aku g tanye sesapa, klinik mana yg buat..tetiba hubby aku jumpe 1 klinik yg buat, doktr perempuan, terus aku siap2 pegi jap..xsampai 5 minit dia cek aku dah siap..drpd tunggu kat hspital tu...doktor kate terbukak sikit jer, xperlu jait, dia cuma bagi krim jer..semua rm10 jerr..

fuh senang ati aku....sekarang alhamdulilah anak aku sihat n bonda nye pun sihat..sakit sikit2 biase lah tu..cuma aku nak nasihat, jgn pk biar mak sakit asal anak xsakit, kesian tgk dia...pk balik kalau kita plak sakit, lagi kesian anak kite, sapa nak jaga dia..dia masih kecik, perlukan ibu dia..so, jaga lah kesihatan semasa pantang supaya anak kite pun sihat..

5 comments:

Saira Azura said...

aku tak rase takut tp sedih dowh..aku kene ikut nasihat ko yg last tu..yg tu lah sepul slalu ckp kat aku..

apple_lady said...

hahah..dulu aku pk, biar lah aku sakit tp bila kau sakit, aku xlarat nak jaga alysha..sian dia..bila kite sakit, kita nak marah dia, geram plak dgn dia..kesian dia..jaga lah kesihatan.

BRO_MONDAY said...

('',) pengalaman berharga oleh seorang bonda yam baik...

JanG45 said...

penat baca..heheheh

apple_lady said...

baca pun penat...ape yg xpenat kau tu???