Wednesday, November 21, 2012

CERAMAH PEMAKANAN


semalam pegi klinik kene dengar ceramah pasal pemakanan... dulu xde plak ceramah2 ni..huhuhu sekarang ni je kot kalau ibu dah ade kencing manis kene dengar ceramah ni...

elok jugak..sekurang2nye kite tahu apa boleh makan ape xleh makan...
ternyata salah apa yang selalu aku makan..hahaha

yang masuk otak semalam

  • tak boleh makan buah time lapar,kene makan buah lepas makan nasi sahaja, contoh pukul 10, " lapar lah, nak makan buah lah" -SALAH- (ni selalu aku buat, ingat betul da makan buah sebab xnak makan makanan snek2, makan lah buah, xboleh jugak..urrmmm)
  • makan lunch atau dinner tak boleh dengan air manis, terutama MILO,HOLICKS, TEH NESCAFE, SOYA dan apa tah lagi, sebab air ni tak akan benarkan zat yang kite makan tu serap kat badan..so membazir je kite makan sayur ke semua lalu je terus jadi ****...huhuhu (ni pun aku selalu sangat lah buatkan, tapi kekadang adelah makan dengan air masak..)
  • kismis ke buah2 kering, kurma ke elok makan tapi sekali makan setengah cawan je..kalau satu kotak kecik tu kene makan separuh je..xleh makan banyak2, gula jadi tinggi nanti...(errmmm... tah lerrr)
  • air jus buah kene minum separuh cawan je, susu pun kene low fat, air kotak berperisa xleh minum...kalau xleh minum susu, boleh tukar kepada cheese makan dengan roti, atau yogart (xkisah lah nak bekukan jadi aiskrim ke) sebab ibu hamil kene minum susu hari2 untuk kalsium.. doktor tu minum 1 kotak susu besar sehari ( whatt?? aku xminum pun, kekadang je minum..huhuh)
banyak lagi lah dia cakap, yang penting semua xleh makan so, puasa lah benda manis sebulan dua ni dulu huhuh.. senang cerita AVOID benda manis...hihihi

diet masa tak mengandung lagi senang dari diet mengandung..wakakaak.. pengorbanan ibu...

6 comments:

Nor Azura Mohamad said...

ha..amek ko..ngan aku2 pon buat cegitu..hahahahha..

apple_lady said...

buat cm ne?? yg mana 1?? huhuhuh

Nor Azura Mohamad said...

MAKAN BUAH BILE LAPAR

apple_lady said...

errmmm...tu la, xtau kan..tapi kalau xngandung xper kot... huhuh ni ngandung ni yg kene control.. semua xleh makan..sudah nye makan biskut je bila lapar..

pijot said...

tu la..ms awal2 xnk control..pdn muko!ahaha...ms akk preggy dlu,hari2 bw pisang,elak lapo..ihihi

apple_lady said...

nak control cam no...asyik lapo je...hahahahhah dh kene nak wat cm ne.. ade kencing manis saja xpe, ni baby besar plak..adoii.. jenuhh...