Friday, November 9, 2012

stiker buku bertukar kuning....!!!!


yang pernah mengandung mesti tahu buku pink kan.. buku chekup hari2 tu... ada hati nak stiker warna putih, 2 bulan dah warna hijau..semalam chekup terus bertukar warna kuning plak...huhuhuhu sedeyy..

kisah nye semalam kene repeat air gula untuk 28 week.. pukul 8.30 dah ade kat klinik, lambat sebab anta kakak tu ke taska dulu,kalau dia ikut g chekup mau tunggang langgang nanti..

terus pegi ambil darah dan minum air gula..selalu dia buat sejuk, ni panas..cuba banyangkan.. air gula tu panas dan manis gilerr...giler susah nak telan..hahaha sementara tunggu 2jam, aku balik lah rumah, baring2 tengok tv..terlelap lah 5 minit.. pukul 11 bangun pegi lagi klinik.. kepala dah huyung hayang sebab xmakan ape-apa lagi.. terus amik darah..dalam beg dah stanby air kotak coklat dengan roti..

selesai je terus aku ngap roti, kelaparan... tunggu pulak bilik 28 untuk chekup biasa.. seb bek cepat, nurse kata arini tak ramai orang..bagus lah..aku pun dah pening2 lalat ni..

ukur perut pakai tali, dia kata ok xde lah besar sgt... dengar jantung, baby pun ok.. keputusan MGTT plak ade kencing manis.. adoii la...dah agak daa... so kene lah refer bilik doktor..seb bek cepat gak.. tak sampai 5 minit tunggu..

doktor lain plak, tak sama yang dulu2 nye chekup.. dia belek2 kes aku yang baby larger.. dia kata " kenapa perlu postpone aku nye date jumpe pakar??" kes2 macam ni xleh tangguh2x... kat bilik nurse tadi dia dh cakap pakar kat klinik ade 2 org je.. sorang g haji, sorang lagi holiday lah apelah, so kene postpone aku nye appoimt..

aku plak gatal cakap, sebab aku dah risau sgt tunggu lama2.. " xleh ke refer saya kat hospital??" sana tentu ramai pakar.. doktor tu belek2 lagi kes aku..scan jugak..memang baby besar lagi dari due yang aku bagi...

masa tengah scan, aku ni gatal tanya soklan xmasuk akal.." doktor, kalau baby aktif sangat, perlu ke saya risau?? sebab kekadang tu sampai bergoncang2 perut... sebab anak first dulu saya xpernah rasa mcm tu sekali.." hahahaha doktor jawab selamber.." xde pape lah" sambil gelak.." lelaki kot" aku pun gelak.. doktor tengok la laki ke pompan...

doktor try carik gak, tapi xjumpe sebab baby bergerak2... aktif!! adoii la baby... setelah belek xdapat jawapan kes aku, dia terus buat surat pegi buat apnmt kat hospital.. dan minggu depan dah start kene BSP, kene amik darah yang 4x tu...huyaaiii.. malas nyerr..


lepas dapat time slip, terus pegi hospital, jam dah pukul 1, aku tunggu kat parking 10minit nak dapat parking lot kat spital tu.. pukul 2 baru kaunter bukak, lepak lah kat lobi.. pukul 2 daftar, xsampai 10minit buku aku dia pulang dgn bagi tarikh appnmt doktor pakar 29/11/2012... still lambat, tapi xpelah..tunggu jelah..




mungkin minggu depan nak pergi klinik swasta plak..nak mintak pandangan doktor swasta plak pasal kes aku ni..harap2x xde pape..


3 comments:

pijot said...

ayoyo!!!

Pija Dawood said...

alamak... kawal makan.. kang ceaser lak. ngeriiiii..

apple_lady said...

jangan la ceaser... adoii... rela lah normal sakit pun... Insyaallah... harap di permudahkan...